Boek bestellen

Offerte aanvragen

Experiment 13: Jezelf een duwtje in de rug geven

Ook jouw leven ziet er nu even heel anders uit dan normaal. Want niet alleen restaurants en sportclubs zijn dicht door het coronavirus, maar ook jouw school. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt en controleert of je al je sommen maakt. Wij zeggen: pak die kans! Je hebt nu de vrijheid om je leerwerk slimmer aan te pakken en leuker te maken. Zo word je beter in leren én voorkom je een achterstand. De komende tijd posten we elke dag een experiment om je hiermee te helpen. Doe je mee?

Experiment 13: Jezelf een duwtje in de rug geven

?Beginnen met leren is soms het moeilijkste wat er is. Er is zo veel anders om te doen. Heel bewust ervoor kiezen om te gaan leren en bijvoorbeeld je telefoon wegleggen is dan meestal de oplossing. Maar dit kost wilskracht!

? Wat is wilskracht? Voor mij is het een kracht die je kan inzetten om iets te doen waar je misschien niet zo veel zin in hebt. Of juist om iets niet te doen. Wilskracht kun je vergelijken met een spier. Je kan hem trainen, maar als je hem lang achter elkaar gebruikt wordt de spier moe. Dan is het lastig om nog wilskracht op te brengen. Als ik bijvoorbeeld met mijzelf afspreek niet te gaan snoepen, dan is dat in de ochtend veel makkelijker dan in de avond. Mijn wilskracht spier, die mij tegenhoud om naar de snoepkast te gaan, is dan ‘op’. Maar gelukkig kan je, net zoals bij een spier, je wilskracht trainen. Er zijn trucjes die je kan inzetten. Zoals Nudgen!

Nudgen betekent letterlijk jezelf een duwtje in de goede richting geven. Met een nudge kan jij je omgeving zo inrichten dat het makkelijker wordt om je gewenste gedrag uit te voeren. Je kan jezelf nudgen om te beginnen met leren door je leerboeken de avond van te voren al helemaal klaar te leggen. Je kan ook je leerwerk op de wc hangen, zodat je er elke keer op de wc automatisch even naar kijkt. Of je trekt de stekker uit je tv als je daar niet door afgeleid wilt worden. Door dit soort kleine dingetjes in je omgeving aan te passen kost het minder moeite om datgene te doen wat je graag wilt doen!

Ook hierbij geldt dat nudgen voor iedereen anders werkt. Kijk eens terug naar vorige week. Nudge jij jezelf onbewust misschien al? Of zou een van deze voorbeelden misschien voor jou kunnen werken? Probeer jezelf vandaag eens te nudgen en kijk of het echt minder wilskracht kost om aan de slag te gaan.

We hebben nog veel meer tips om je wilskracht te trainen. Maak er bijvoorbeeld een spel van je uitdaging of creëer nieuwe gewoontes door jezelf te belonen. 

Heb je nog vragen? DM/Mail/whatsapp ons! We helpen je graag op weg! En je wil zelfs meer begeleiding? Klik dan hier!

?‍♀️Tip van trainer Tanja 

“ Een nudge kan iets zijn wat je ziet, hoort, ruikt, proeft of voelt, het kan dus van alles zijn. Bij mij geeft het horen van een bepaald nummer me vaak weer nieuwe energie om aan de slag te gaan. ”

Whatsapp Remind Learning