Boek bestellen

Offerte aanvragen

Experiment 2: Overzicht creëren

Ook jouw leven ziet er nu even heel anders uit dan normaal. Want niet alleen restaurants en sportclubs zijn dicht door het coronavirus, maar ook jouw school. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt en controleert of je al je sommen maakt. Wij zeggen: pak die kans! Je hebt nu de vrijheid om je leerwerk slimmer aan te pakken en leuker te maken. Zo word je beter in leren én voorkom je een achterstand. De komende tijd posten we elke dag een experiment om je hiermee te helpen. Doe je mee?

Experiment 2: Overzicht creëren met mindmaps

? Iedereen moet wel eens lappen met tekst leren, voor bijvoorbeeld geschiedenis, maatschappijleer of biologie. Hoe je op een slimme manier al deze stof samenvat? Daar gaat het experiment van vandaag over.

? Samenvattingen maken kan op veel verschillende manieren. Wetenschappers hebben heel veel onderzoek gedaan naar hoe je hersenen informatie verwerken. Op basis van dit onderzoek ontdekten zij dat ‘mindmappen’ een manier van samenvatten is die heel goed past bij hoe je hersenen werken!

Bij een mindmap maak je de leerstof met lijnen, kleuren, plaatjes en woorden overzichtelijk op één A4’tje. Nooit meer samenvattingen van twintig kantjes doorlezen dus. Het is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je de leerstof begrijpt voor je begint. Een aantal tips:

  • Probeer het uit je hoofd te doen (dus zonder je lesboek!). Weet je het even niet meer? Check het dan even.
  • Gebruik een groot vel papier en leg hem horizontaal;
  • Zet het onderwerp in het midden;
  • Gebruik een andere kleur voor iedere tak;
  • Werk van groot naar klein (dus eerst het onderwerp, en daarna de details);
  • Probeer dat wat je moet weten of onthouden samen te vatten in 1 woord;
  • Gebruik visuele informatie zoals tekeningetjes en symbolen bij de takken;
  • Begin de eerste tak op ‘1 uur’ (naar rechtsboven) en werk door met de klok mee;

Dus: pak een pot stiften, een groot vel papier en ga lekker aan de slag. Als je klaar bent heb je een groot deel van de stof neergezet op één vel papier. Als je dit zou willen herhalen hoef je enkel de takken langs te lopen in plaats van de stof weer helemaal opnieuw te lezen!

?‍♀️Tip van trainer Andre

“ Probeer verschillende dingen uit in je mindmap. Misschien wil je een A3 papier gebruiken, of maak je graag tekeningen bij de stof. Kijk welke mindmap regels goed voor jou werken en welke niet. Voel je vrij om het mindmappen helemaal op jouw manier te doen.”

Whatsapp Remind Learning