Boek bestellen

Offerte aanvragen

Spelend leren op het VMBO

Minder uitleg, meer zelf doen en meer spelletjes tijdens een training over leren op het VMBO.

In het najaar van 2018 heeft er op het MY College in Spijkenisse een “Slim Jezelf Zijn – dag” plaatsgevonden voor alle derdejaars vmbo basis- en kaderleerlingen. Tijdens deze dag hebben de leerlingen kennisgemaakt met verschillende manieren van leren, hebben ze deze nieuwe leertechnieken uitgeprobeerd en hebben ze nagedacht over hoe zij eigenlijk naar ‘leren’ kijken. Na afloop van de dag hebben we leerlingen gevraagd om te delen wat ze ervan vonden. Onze conclusie: de meeste leerlingen op het vmbo zijn echte aanpakkers!

Tip: ‘Minder uitleg’

Aan het einde van de dag delen we altijd post-its uit, waar leerlingen een tip en een top over de training op kunnen schrijven. We doen dit om de leerlingen een stem te geven in hoe onze trainingen eruit zien en zodat we zelf meer leren over hoe wij het nog beter kunnen doen. Een veelgehoorde tip uit Spijkenisse was: ‘Minder uitleg’. Dat is er eentje die we vaker terugzien bij trainingen op het vmbo. Ondanks dat we ons hebben voorbereid op het geven van weinig uitleg en veel uitproberen, had het volgens de leerlingen nog wel wat minder gemogen.

Top: ‘We mochten veel zelf doen’

Tijdens een Remind-training willen we leerlingen aanzetten tot experimenteren met leren. Leren is namelijk voor iedereen anders. De methode die het best werkt volgens een docent, de school of een wetenschapper, kan voor de ene leerlingen misschien helemaal niet goed werken. Zelfs de eigen aanpak van onze trainers is niet voor iedereen geschikt. Gelukkig is er voor iedere leerling een methode of aanpak die wél voor hem of haar werkt. Om ervoor te zorgen dat leerlingen te weten komen wat er voor hen het beste werkt, is experimenteren met leren noodzakelijk. Je kan namelijk pas echt weten of een nieuwe manier van leren werkt wanneer je het uit hebt geprobeerd en het zelf hebt ervaren. En dat proberen valt bij de leerlingen zelf ook goed in de smaak. Een ‘top’ die we veel terug hebben gekregen was namelijk ‘We mochten veel zelf doen’. Leerlingen vinden het verrassend dat ze iets wat zo doorsnee is als lezen of woordjes onthouden ineens op een andere manier kunnen doen.

Spelend leren leren

Uit deze dag op het MY College, en de vele andere trainingen die we aan vmbo-leerlingen hebben mogen geven leren we dat veel vmbo’ers leren leuk vinden, mits het op een actieve, leuke manier aan ze wordt gepresenteerd en ze het zelf uit mogen proberen. Onze ervaring is dat leerlingen van het vmbo over het algemeen erg open staan voor nieuwe manieren van leren. Ook ‘slimmer leren’ is iets wat ze aanspreekt. De belofte dat ze kunnen experimenteren met verschillende technieken zodat ze meer en beter kunnen onthouden, zich beter kunnen concentreren, of sneller kunnen lezen zodat er meer tijd over is voor andere dingen motiveert ze om actief mee te doen met de training. Dat neemt niet weg dat een hele dag opletten voor veel leerlingen een grote uitdaging is. Om een training effectief te laten zijn merken we dat het van belang is om alle technieken die we uitleggen door de leerlingen zelf te laten ervaren. Door een spelelement toe te voegen aan het zelf gebruiken van de leertechnieken merken we dat de aandacht van de leerlingen erbij blijft, en ze eerder geneigd zijn om hun best te doen. Dit doen we bijvoorbeeld door een wedstrijdje ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee…’ te doen wanneer we de leerlingen een onthoud-techniek willen laten proberen, of door ze zo lang mogelijk hun adem in te laten houden om te laten zien wat wilskracht is. Mochten ze merken dat de leertechniek voor ze werkt, vergroot dit de motivatie om het ook na de training door te zetten. Door vervolgens samen met de leerlingen te kijken naar hoe ze de technieken bij hun vakken in kunnen zetten, geven we ze een laatste zetje mee richting slimmer en gemotiveerder leren!

Meer weten?

Wilt u meer informatie over ons programma en wilt u weten wat we kunnen doen op uw school? Klik dan op de knop hieronder.

Whatsapp Remind Learning