Boek bestellen

Offerte aanvragen

Stage bij Remind - Week 4

Hoi! Ik ben Wouter Verkerk en ik loop stage bij Remind. Op dit moment volg ik de master Onderwijswetenschappen en de stage is het laatste onderdeel van de master. Iedere week schrijf ik een update over hoe het is om als student Onderwijswetenschappen bij Remind te werken. Veel leesplezier!

De Remind routekaart

Deze week ben ik met André en David verder gegaan met het ontwikkelen van een routekaart voor in het informatiedocument voor scholen. Het doel van deze routekaart is om overzicht te creëren in welke stappen er doorgaans worden gezet wanneer een school besluit om met Remind te gaan samenwerken. De vijf stappen die we hebben bedacht zijn ‘adviseren’, ’ervaren’, ‘toepassen’, ‘internaliseren’ en ‘maximaliseren’. Er zijn mooie teksten gemaakt die elke stap toelichten. De routekaart wordt uiteindelijk in het informatiedocument verwerkt. Op deze manier heb ik weer een mooie bijdrage geleverd aan de productontwikkeling van Remind.

Verbondenheid

‘Wat is jouw beste tip voor het thuiswerken?’. Dat was de thuiswerk-challenge van deze week. Hierbij kon gedacht worden aan een attribuut, een hack of een medium om jouw werkdag nog slimmer, comfortabeler of leuker te maken. Naast dat dit natuurlijk een leuk contactmoment is, zorgt dit ook voor meer verbondenheid binnen het team. Naast competentie en autonomie is verbondenheid/relatie de derde basisbehoefte waaraan volgens de zelfdeterminatietheorie (ZDT) voldaan moet worden bij de mens om deze optimaal te motiveren. Verbondenheid heeft te maken met het klimaat wat heerst binnen het team. Wanneer er een positief klimaat heerst hebben mensen vertrouwen in elkaar. Dit zorgt ervoor dat iedereen makkelijk vragen kan stellen aan elkaar en we elkaar goed kunnen helpen. Door verbondenheid te creëren binnen het team wordt de intrinsieke motivatie dus gestimuleerd, waardoor men ook beter gaat presteren. Een leuke challenge die ook nog eens heel nuttig is!

Onderzoekshypothese

“Vmbo en vwo op verschillende locaties leidt tot een grotere afstand in samenleving”. Dat was de kop van een krantenartikel van ongeveer een week geleden. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultuureel Planbureau (SCP) blijkt dat scholieren vaker met scholieren met een vergelijkbare achtergrond omgaan wanneer vmbo, havo en vwo op verschillende locaties zijn gevestigd. Hierdoor ontstaat grote afstand tot verschillende groepen in de samenleving. Nu ben ik bezig met het formuleren van een onderzoeksvraag voor mijn onderzoek naar eigenaarschap en dit is daarvoor natuurlijk een zeer interessant en actueel onderwerp. Kan het namelijk ook zo zijn dat het gescheiden lesgeven aan leerlingen met verschillende niveaus effect heeft op bijvoorbeeld het eigenaarschap van leerlingen? Hebben mavo-leerlingen bijvoorbeeld meer eigenaarschap wanneer zij in hetzelfde gebouw zitten als havo- en vwo-leerlingen? Of hebben ze juist meer eigenaarschap wanneer zij gescheiden zijn van andere onderwijsniveaus? De komende week zal ik een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde hypothese gaan vormen over dit onderwerp, zodat ik dit kan gebruiken voor mijn onderzoek.

Dat was weer een drukke, maar leuke week. Ik ben benieuwd welke nieuwe dingen ik volgende week allemaal ga leren!

Whatsapp Remind Learning