Thuis werken, thuis leren, en minder mogelijkheden om even ergens anders naartoe te gaan. Dat is iets waar we helaas voor nu even weinig aan kunnen doen. Gelukkig zijn er genoeg dingen waar je nog wel steeds invloed op hebt. Één van die dingen is hoe je het thuis leren en werken organiseert. We moedigen je daarom graag aan om samen met je kind deze kans te grijpen en te onderzoeken hoe jullie er samen het beste van kunnen maken. Een belangrijke aspect hierin is motivatie. Er zijn drie inzichten die hierin essentieel zijn en je kunnen helpen om motivatie bij je kind te stimuleren: ‘Je kan zelf kiezen’, ‘Iedereen kan leren’ en ‘Je bent niet alleen’. Aan de hand van deze inzichten geven we hieronder praktische tips zodat je samen met je kind aan de slag kunt.
1. Je kan zelf kiezen
Als jongeren beseffen dat zij zelf keuzes kunnen maken hebben zij het gevoel dat ze controle hebben. Hoe jouw kind het leerwerk aanpakt heeft hij of zij helemaal zelf in de hand. Belangrijk is om te realiseren dat leren voor iedereen anders werkt. Jij werkt misschien liever in stilte maar jouw kind met muziek op. Experimenteer en laat je kind ontdekken wat er het beste werkt.
- Begin een open gesprek over de werkomgeving, vraag je kind;
- In welke ruimte werk je het liefst?
- Wil je muziek luisteren of juist niet?
- Wil je een laptop gebruiken of niet?
- Maak samen een planning. Laat je kind zelf bepalen met welk vak hij/zij als eerst aan de slag gaat. Tip: gebruik de promodoro-techniek!
- Maak afspraken: wil je kind dat jij om de zoveel tijd even komt kijken hoe het gaat? Of vindt hij/zij het fijn om niet gestoord te worden?
2. Iedereen kan leren
Als je kind op zichzelf vertrouwt en gelooft dat hij/zij de uitdaging aankan helpt dit in de motivatie.
- Kijk samen terug op hoe het leren ging. Richt je hier op het proces door bijvoorbeeld te vragen hoe jouw kind het leren heeft aangepakt. Moedig je kind aan om nieuwe dingen te proberen en laat ook merken dat niet alles in één keer hoeft te lukken.
- Komt je kind ergens niet uit? Stel vragen en laat je kind eerst zelf nadenken over oplossingen. Lukt het hem/haar niet om een oplossing te bedenken? Geef een aantal suggesties en laat je kind kiezen.
- Toon interesse, vraag of je kind kan uitleggen wat hij/zij die dag heeft geleerd.
3. Je bent niet alleen
De jongere voelt zich verbonden met zijn/haar omgeving. Daardoor heeft je kind het gevoel dat fouten maken oké is.
- Neem de tijd voor je kind als hij/zij naar je toe komt met zorgen of vragen.
- Forceer het niet. Is je kind niet klaar om erover te praten? Laat het voor nu en probeer het later nog eens.
- Ga samen iets actiefs doen: een wandeling maken, een spelletje doen of uitgebreid koken.
- De smartphone is nu de enige manier om toch contact te hebben met vrienden. Geef je kind dus ook de ruimte daarvoor.
- Moet jij ook thuis werken? Maak een planning waarin je tegelijk werkt en ook samen pauze neemt. Probeer zo veel mogelijk een vast ritme te hebben.
- Laatste tip: vier samen feestjes! Heb jij een belangrijke presentatie gemaakt en je kind alle wiskundesommen af? Geef jezelf een beloning; neem wat lekkers of kijk een aflevering van jullie favoriete serie.