Boek bestellen

Offerte aanvragen

Vijf tips voor lesgeven vanuit huis

Wij geloven dat met de mogelijkheden van nu thuis leren en vanuit huis lesgeven geen probleem zou moeten zijn. Daarom hebben we vijf tips gevraagd aan een docente van een Amsterdamse middelbare school.

1. Doe het samen

De grootste uitdaging is om ondanks dat er veel fysieke afstand is verbonden te blijven. Om met mijn leerlingen ingecheckt te blijven heb ik een Whatsapp groep aangemaakt waarin we delen wat we leren. Dat hoeft niet alleen over school te gaan. Ik oefen nu met jongleren en deel mijn voortgang. Zo’n leerdoel noemen we een experiment. Alle kinderen hebben de opdracht om elke dag een update te sturen over hun experimenten. Zo blijft iedereen op de hoogte en krijg ik inzicht in welke leerlingen goed meekomen en welke leerlingen extra aandacht nodig hebben. Ook heb ik zowel met mijn vaksectie als met de andere mentoren een Whatsapp groep. We delen daar handige tools, online inhoud en oplossingen voor de dingen waar we tegenaan lopen. Ook kijk ik vaak op Edualdo. Daar delen heel veel docenten inhoud en kennis met elkaar!

2. Creëer structuur

Je kunt kinderen juist nu enorm helpen door dingen op vaste momenten te doen. Houd je aan de lestijden die de kinderen gewend zijn en laat de kinderen merken dat je beschikbaar bent. Via Zoom of één van de vele andere opties kun je leerlingen met een link uitnodigen voor een groepsvideogesprek en een gezamenlijke introductie geven. Een fijne planning voor je dag en je week helpt ook om niet de hele tijd ‘aan te staan’ en afwisseling zorgt ervoor dat jij en je leerlingen gezond en fit blijven. Ik heb met deze les met mijn leerlingen nagedacht over hun weekdoelen en een plan gemaakt over hoe we leren gaan balanceren met andere activiteiten.

3. Doe het slim

Er zijn ongekend veel mogelijkheden om de uitdagingen die nu voor je liggen slim aan te pakken. Daarvoor is het belangrijk om een creatieve bril op te zetten. Ik laat leerlingen uitlegfilmpjes voor elkaar maken zodat ze dieper nadenken over de stof en elkaar gaan helpen. Daarnaast doen we samenwerkingsopdrachten waarvoor leerlingen met elkaar facetimen en zo in contact staan. Dit is bij uitstek een tijd waarin we elkaar moeten helpen. Ik ben afgestudeerd op digitaal lesgeven en help collega’s daarmee. Een andere collega heeft altijd super leuke inhoud en deelt die. Het is belangrijk om te beseffen dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Op de talloze platforms zoals: Kennisnet en LessonUp en vakgroepen op Facebook staat veel van de kennis en materialen die je nodig hebt al. Je hoeft het alleen maar over te nemen (en te delen met collega’s)

4. Maak het leuk

Ook voor jezelf! Aan het begin van deze periode werd ik compleet overspoeld. Ik heb een muur vrijgemaakt en helemaal volgeplakt met post-its. Toen ik het overzicht weer had ben ik na gaan denken over mijn ideale thuiswerkdag. Door die twee te combineren kreeg ik rust en kon het lesgeven weer leuk worden. Om leerlingen hiermee te helpen heb ik gisteren met dit filmpje een game met de leerlingen opgesteld. Iedereen bedacht zelf een eindbaas, levels, uitdagingen, power-ups en bondgenoten. Zo wordt leren leuker en krijgen de kinderen zelf meer eigenaarschap.

5. Blijf bij jezelf

Iedereen zit anders in mekaar. Daardoor kan een hele leuke dynamiek ontstaan waarin je elkaar kunt ondersteunen. Je hoeft niet alles te kunnen. Zoek naar wat er voor jou werkt, deel je inzichten en vraag anderen om hulp. Ik heb gemerkt dat alle hierboven genoemde tips het meest van toepassing zijn op mijzelf. Pas toen ik zelf een fijn dagritme en overzicht had gecreëerd, kon ik met positieve energie aan de slag met mijn leerlingen. Geef daarom duidelijk je grenzen aan bij collega’s en leerlingen maar houd het gesprek wel open. We kunnen als docenten niet de hele Corona crisis oplossen en dat hoeft ook niet. Wel moeten we ervoor zorgen dat kinderen ondanks het ontregelde sociale leven gewoon goed les blijven krijgen. Gelukkig leven we in een wereld met ongekend veel mogelijkheden waardoor onderwijs op afstand tegenwoordig heel goed kan!

We hopen dat jullie allemaal iets hebben aan deze tips! Uiteraard helpen we zelf ook graag met alle uitdagingen van deze tijd. Meer tips lees je op onze blog. Ons digitale materiaal kun je hier aanvragen en is nu gratis te gebruiken tot 6 april.

Stay healthy, stay happy.

Whatsapp Remind Learning