Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

Blog

Slimmer leren met muziek

Als ik mijn ogen open schijnt het zonlicht door het kiertje van mijn gordijnen. Ik ruik de geur van versgebakken croissants. Op de achtergrond hoor ik de klassieke muziek van mijn ouders. Het is een doodgewone zondagochtend in het huis van mijn ouders. Als ik beneden de huiskamer inloop zie ik een gedekte tafel. Mijn vader zit aan die tafel, hij leest de krant en mijn moeder kookt in de keuken de eieren. De klassieke muziek zorgt voor een gevoel van ontspanning.

Ik wordt relaxt van het even niets hoeven doen, de stilte en het samenzijn met mijn familie. Door deze zondag ochtenden met muziek van bijvoorbeeld Mozart of Beethoven ontdekte ik dat ik rustig maar ook ontspannen word van klassieke muziek. Omdat ik vaak onrustig ben wanneer ik moet leren voor een toets of tentamen wilde ik graag uitproberen of deze muziek ervoor kan zorgen dat dit minder wordt. Zodoende startte ik een experiment voor mijzelf waarbij ik de vraag stelde: hoe beïnvloedt muziek de manier waarop ik leer? In dit blog zal ik mijn bevindingen over het leren met muziek met jullie delen.

Bewust worden

De eerste stap in dit experiment was inzicht over mijn gevoel bij verschillende soorten muziek. Wanneer ik mij verdrietig voel en langzame zielige muziek opzet (zoals bijvoorbeeld Bon Iver) merk ik dat dit gevoel versterkt word. Wanneer ik verdrietig ben en blije muziek opzet (zoals het nummer Happy van Pharell Williams) merk ik dat ik na een paar nummers super energiek en positief ben. Je herkent dat gevoel vast wel, dat je ergens op de radio een van je favoriete nummers hoort en spontaan wilt gaan dansen? Deze energie wil ik maar al te graag gebruiken voor mijn leerwerk zodat ik het voor mijzelf leuker en makkelijker kan maken.

Onderzoek

Ik ben mij gaan verdiepen in de invloed die muziek op onze hersenen heeft wanneer we leren. Sommige muziek lijkt beter geschikt om mee te studeren dan andere. Uit wetenschappelijk onderzoek komen verschillende beweringen naar voren. Je hebt bijvoorbeeld het Mozart-effect. Dit effect houdt in dat we slimmer zouden kunnen worden door naar de muziek van Mozart te luisteren. Andere onderzoeken beweren dat je persoonlijkheid bepaalt of je beter met of zonder muziek kunt leren. Zo zouden introverte personen beter in stilte kunnen leren en extraverte personen beter met geluid om hen heen. Weer een andere bewering is dat wij onze gemoedstoestand beïnvloeden door het luisteren van muziek. Wanneer wij ons positief voelen door muziek zijn wij vervolgens beter in staat om te leren. Klik hier voor een mooi filmpje van de Universiteit van Nederland of je slimmer kunt worden door naar muziek te luisteren.

Tips

Dat wat ik las over leren met muziek heb ik vervolgens geprobeerd om eigen te maken. Ik ben gaan experimenteren met wel of geen muziek en verschillende soorten muziek. Wat ik ondervond is dat de omgeving en mijn gevoel heel bepalend zijn voor hoe ik leer. Niet alleen muziek, maar ook geluiden, licht, zuurstof en andere mensen beïnvloeden mijn manier van leren. De ervaringen die ik heb opgedaan heb ik omgevormd tot een aantal tips voor het leren met muziek. Deze wil ik graag met jullie delen, zodat jullie er ook mee aan de slag kunnen!

  1. Word je bewust van je gevoelens wanneer je begint met leren of bezig bent met leren. Probeer zo veel mogelijk positieve gevoelens te creëren om zo meer energie te krijgen tijdens het leren. Ik heb telkens wanneer ik mij sloom voelde een positief nummer aangezet, meegezongen, bewogen en ben daarna weer verder gaan leren. Natuurlijk voelde dat gek en keek ik eerst goed om mij heen of niemand me zag, maar na afloop had ik altijd weer frisse energie om door te gaan!  
  2. Ik leer het beste op muziek met weinig tekst, omdat de tekst mij snel afleid. Vooral rustige klassieke muziek werkt bevorderend voor mijn concentratie. Zoals eerder gezegd bijvoorbeeld Mozart, maar ook Ludovico Einaudi en de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Onderzoekster Emma Gray deed voor streamingdienst Spotify een onderzoek naar studeren met muziek. Zij ondervond dat het per vak verschilt welke muziek je het beste kunt opzetten. Voor het onthouden en leren van informatie kun je het beste muziek opzetten tussen de 50 en 80 beats per minuut. Als je op zoek bent naar creativiteit en inspiratie werkt popmuziek beter. Als je op Spotify zoekt op ‘studeren’ vindt je verschillende afspeellijsten met rustige muziek.
  3. Soms werd ik teveel afgeleid door muziek, maar ervoer ik totale stilte ook als afleidend omdat ik dan door elk klein geluid afgeleid raakte. Een oplossing hiervoor vind ik de website Noisli. Op Noisli kun je achtergrondgeluiden aanzetten die een boost zijn voor je productiviteit en focus. Zo kun je luisteren naar regen, een knisperend houtvuur of het geritsel van blaadjes. Super ontspannend! (http://www.noisli.com/)
  4. Vind uit wat bij jou past! Wat uit deze onderzoeken blijkt is dat leren met muziek voor iedereen verschillend werkt. Ga dus experimenteren met verschillende leeromgevingen en geluiden. Werk jij het beste in stilte of met geluid? Werk je het beste wanneer het geluid telkens hetzelfde is of krijg je juist energie van afwisseling?

Laat het ons weten onderaan deze blog!