Boek bestellen

Offerte aanvragen

Experiment 18: Motivatie: Wat vind jij leuk om te doen?

Ook jouw leven ziet er nu even heel anders uit dan normaal. Want niet alleen restaurants en sportclubs zijn dicht door het coronavirus, maar ook jouw school. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt en controleert of je al je sommen maakt. Wij zeggen: pak die kans! Je hebt nu de vrijheid om je leerwerk slimmer aan te pakken en leuker te maken. Zo word je beter in leren én voorkom je een achterstand. De komende tijd posten we elke dag een experiment om je hiermee te helpen. Doe je mee?

Experiment 18: Wat vind jij leuk om te doen?

?Motivatie betekent voor mij de reden waarom je iets doet. Het zorgt voor de energie en het enthousiasme om leuke, maar ook stomme dingen te doen. Het helpt je om door te zetten als het moeilijk wordt, maar het laat je ook genieten van wat je aan het doen bent. Naast dat je bezig bent met school en huiswerk, is het ook goed om stil te staan bij waarom je doet wat je doet. Wat vind jij leuk? Waar ben jij goed in? Wat vind jij belangrijk? Wanneer ben jij op je best? Tijdens de aankomende vier motivatie blogs willen wij met jullie een belangrijk gedeelte van jouw motivatie onderzoeken. Maar eerst; welke soorten motivatie heb je nou?

?Er zijn eigenlijk twee vormen van motivatie; motivatie die van buiten komt en motivatie die van binnen jou komt.

Motivatie van buitenaf

Heb je weleens goed geleerd voor een toets, omdat je ouders het belangrijk vonden? Of omdat je anders geen zakgeld zou krijgen? Dit zijn voorbeelden van motivatie die buiten jezelf liggen, waardoor je iets gaat doen. Deze soort motivatie wordt ook wel externe motivatie genoemd.

Motivatie van binnenuit

Als je goed voor een toets leert, omdat je de stof interessant vindt of omdat het je een stapje dichterbij je eigen doel brengt, dan is het motivatie van binnenuit. Dit wordt ook wel interne motivatie genoemd. Op het moment dat je iets doet uit interne motivatie, zal je meer plezier en voldoening krijgen en het zal ervoor zorgen dat je meer doorzet als het moeilijk wordt. Wanneer jij weet waarom je doet wat je doet, wordt het een stuk makkelijker om aan de slag te gaan.

Laten we beginnen met de eerste vraag! Wat vind ik leuk?

Soms kan het voelen alsof je zo veel moet, dat je geen tijd hebt voor wat je echt leuk vind of helemaal niet weet wat je leuk vind. Maar dat is niet erg! Wist je dat Steve Jobs, de oprichter van Apple, ook helemaal niet wist wat hij later wilde worden? Hij is zelfs gestopt met studeren en is alleen maar dingen gaan doen die hij leuk vond om te doen. De dingen die hij toen heeft geleerd, heeft hij ingezet in de rest van zijn leven.

Bekijk dit filmpje waarin hij het zelf uitlegt!

Bucketlist

Een goede oefening om meer inzicht te krijgen in wat jij leuk vindt, is het maken van een bucketlist! Vragen die je kunnen helpen om een lijst te maken zijn;

  • Wat wil jij nog leren?
  • Wat vind jij spannend?
  • Waar zou je nog heen willen?
  • Wie wil jij nog ontmoeten?
  • Waar droom je over?

Omdat het jouw bucketlist is, mag je alles wat je wil erop schrijven. Laat je niet tegen houden door beperkende gedachten zoals ‘te duur’ of dit kan nooit. Wie weet wat er over tien jaar mogelijk is!

Heb je nog vragen? DM/Mail/whatsapp ons! We helpen je graag op weg! En je wil zelfs meer begeleiding? Klik dan hier!

?‍♀️Tip van trainster Hesther

“En he het is helemaal oke als het niet lukt om een hele lijst te maken. Het leuke van een bucketlist is dat hij altijd blijft liggen en dat je altijd iets nieuws erop kan zetten!”

Whatsapp Remind Learning