Boek bestellen

Offerte aanvragen

Experiment 3: Beloon jezelf!

Ook jouw leven ziet er nu even heel anders uit dan normaal. Want niet alleen restaurants en sportclubs zijn dicht door het coronavirus, maar ook jouw school. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt en controleert of je al je sommen maakt. Wij zeggen: pak die kans! Je hebt nu de vrijheid om je leerwerk slimmer aan te pakken en leuker te maken. Zo word je beter in leren én voorkom je een achterstand. De komende tijd posten we elke dag een experiment om je hiermee te helpen. Doe je mee?

Experiment 3: Beloon jezelf!

?Vandaag nemen we jullie mee in de wereld van gewoontes. We kunnen namelijk een hoop leren van onze gewoontes. Een gewoonte is gedrag dat zo automatisch gaat dat het helemaal geen moeite meer kost, zoals je tandenpoetsen. Kennis over gewoontes kunnen we inzetten voor het leren. Zo wordt het makkelijker om te beginnen met leren, en lukt het misschien zelfs om er een gewoonte van te maken!

?Een gewoonte bestaat uit drie onderdelen. Samen heet dit “de gewoontelus”:

De impuls: Dit is iets in je omgeving wat je hoort, ziet, ruikt, proeft of voelt wat de gewoonte start. Denk aan het zien van je tandenborstel, het proeven van een nare smaak in je mond of het gevoel dat het tijd is om naar bed te gaan.

De routine: Gedrag waar je zonder veel moeite aan begint. In dit geval je tanden poetsen.

De beloning: Na de routine volgt een beloning. Dit kan een goed gevoel zijn, of een vervelend gevoel dat verdwijnt. De beloning zorgt ervoor dat je de routine wilt herhalen. Bij het tandenpoetsen is de beloning de frisse smaak in je mond en natuurlijk een gezond gebit.

Het belangrijkste (en leukste) onderdeel van de gewoontelus is de beloning. Die zorgt er namelijk voor dat je de gewoonte vaker gaat herhalen. Een beloning voor jezelf bedenken helpt dus! Voor het leren kan je een beloning op de lange termijn bedenken, bijvoorbeeld je toets halen. Maar bedenk ook een beloning op de korte termijn, bijvoorbeeld iets lekkers, een korte pauze of die leuke serie kijken. Of maak een deal met je ouders dat zij voor elke 10 bladzijden die je hebt geleerd een euro inleggen om te sparen voor die game die je al super lang wilt hebben. Je kan het zo gek niet bedenken, maar zorg in elk geval dat de beloning iets is waar jij hard voor wilt werken.

?‍♀️Tip van trainer Jetske

“ Stel kleine doelen zodat je vaker een beloning krijgt, en maak je beloning visueel (zie plaatje).”

Whatsapp Remind Learning