Boek bestellen

Offerte aanvragen

Drie tips om beter te worden in onthouden

Je sleutels kwijt, je wachtwoord voor de zoveelste keer vergeten en dat gênante moment wanneer je iemand zijn naam opnieuw moet vragen. Iedereen is welbekend met de kunst van het vergeten. Het is menselijk, maar ook ontzettend irritant. Gelukkig is onthouden iets waar je met een paar simpele trucjes een stuk beter in kan worden. Zo wordt onthouden veel makkelijker en ook nog eens leuker. Hieronder vind je drie tips om beter te worden in onthouden die je meteen kan toepassen in je les. 

Maak beelden

Onze hersenen verwerken al 200.000 jaar beelden. Het schrift bestaat nog maar 4.000 jaar. Je kan je voorstellen dat we hierdoor veel beter zijn geworden in het onthouden van beelden dan van geschreven taal. Maar liefst een derde van onze hersencapaciteit wordt in beslag genomen door het verwerken van visuele informatie. Dit is bijzonder veel als je je beseft hoeveel taken je hersenen moeten uitvoeren. Als je een beeld maakt bij datgene wat je wilt onthouden blijft het dus sneller hangen in ons geheugen. In je lessen kun je hier als docent gebruik van maken door veel afbeeldingen en filmpjes te gebruiken. Daarnaast kun je je leerlingen uitdagen door ze zelf beelden te laten bedenken bij de leerstof. Dit kun je gebruiken bij de meest uiteenlopende vakken, van frans tot scheikunde. Als je voor frans bijvoorbeeld het woord Piscine (zwembad) moet onthouden kun je voor je zien dat er een vrouw in het zwembad plast (pist).

Associëren

Om datgene wat je wilt onthouden makkelijker in je lange termijn geheugen te krijgen kun je gebruik maken van associëren. Hoe meer informatie je koppelt aan wat je wilt onthouden, hoe makkelijker je de informatie kan ophalen uit je geheugen. Dit komt doordat je het koppelt aan informatie die al in je lange termijn geheugen zit. Zo weten je hersenen beter op welke plek ze naar de informatie moeten zoeken.

Locaties

Onze hersenen zijn heel goed in het onthouden van plekken. Daarom werkt het goed om de informatie te koppelen aan een bekende plek. Dit kun je gebruiken bij het onthouden van volgordes. Bijvoorbeeld  jaartallen uit de geschiedenis of wiskunde formules. Deze techniek heet het geheugenpaleis. De eerste stap is een ruimte bedenken die jij goed kent. Bijvoorbeeld het klaslokaal, jouw woonkamer of je eigen lichaam. In deze ruimte maak je een route, waar je op volgorde neerzet wat jij wil onthouden. Probeer dit echt te visualiseren. Als je de route langs die plekken voor je ziet, weet je zo weer de beelden die je aan die plekken hebt gekoppeld.

Een voorbeeld hiervan is je lichaam gebruiken om de presidenten van Amerika te onthouden. Donald duck steekt bijvoorbeeld je ogen uit met een trompet (Trump), je mond zegt yes we can! (Obama), op je kin groeit een klein bosje donshaar (Bush jr.), en op je schouders zit een barbie met klitten in haar haar (Clinton).

Emoties

Als we een ding heel goed kunnen onthouden, zijn het emoties. Omdat we hier zoveel gevoel bij hebben gaan deze regelrecht ons lange termijn geheugen in. Dit kun je gebruiken door je visualisaties en associaties zo opvallend mogelijk te maken. Hierdoor koppel je makkelijker een emotie aan een beeld. Maak het bijvoorbeeld grappig, eng of verbazingwekkend. Pas dit toe door een verhaal met veel opvallende dingen te vertellen bij de leerstof of leerlingen zelf een verhaal vol emoties te laten bedenken. Je kan bijvoorbeeld ABC-formule onthouden in de vorm van een verhaal. Stel je voor dat je in de badkamer staat, je doet al je kleren uit om onder de douche te stappen (-b). Je draait een beetje aan de doucheknop want je weet niet of je hem nou warmer of kouder wilt (+-). Dan komen er ineens allemaal wortels uit de douche (). Je schrikt hier zo van dat je twee keer zo snel de badkamer weer uitrent (b2). Je stormt van de trap naar beneden met vier treden tegelijk (-4). Beneden aan de keukentafel zit je moeder appels te eten met compost, bah! (ac). Je deelt met je moeder dat je het niet zo’n smakelijk idee vindt (:). Je gaat bij haar aan tafel zitten en eet 2 stukjes appel, maar dan zonder compost (2a).

Herhalen

Waarschijnlijk is dit iets wat je al heel vaak hebt gehoord: herhalen, herhalen, herhalen. Als je herhaalt blijft de leerstof actief in je geheugen. Wanneer je dit niet doet zakt het snel weer weg. Er zijn veel manieren om herhaling toe te passen in je les. Je kunt de stof verdelen over verschillende lessen en elke les beginnen met een herhaling van wat je de vorige keer hebt besproken. Essentiële momenten om te herhalen zijn: na een pauze, na een dag, na twee dagen, na een week en na een maand.

Nog een keer samengevat:

  • Maak visualisaties van de leerstof
  • Koppel de leerstof aan plekken en emotie
  • Herhaal de leerstof op essentiële momenten

De laatste tip die wij willen meegeven is om hiermee te experimenteren. Probeer het uit op je eigen wachtwoorden, laat je leerlingen verschillende dingen proberen en ga met ze in gesprek over hoe ze dit vinden. Zo kun je leerlingen helpen om onthouden makkelijker en leuker te maken op een manier die bij hen past.

Whatsapp Remind Learning