Voor voortgezet Onderwijs
In het voortgezet onderwijs is het voor ons allemaal begonnen. Inmiddels dragen we met onze programma’s in het voortgezet onderwijs bij aan een verandering waar we écht in geloven: een schoolcultuur die het eigenaarschap van leerlingen en docenten maximaal aanmoedigt.
Wat we bieden
Onze programma’s voor het voortgezet onderwijs zijn erop gericht om eigenaarschap te ontwikkelen bij zowel leerlingen als docenten. Van krachtige startdagen tot intensieve ondersteuningstrajecten – we bieden maatwerk afgestemd op de specifieke uitdagingen en behoeften van uw school. Onze trainingen stellen docenten en mentoren in staat om onze bewezen methodieken te integreren in hun dagelijkse praktijk. Onze negen modules (mindset, onthouden, plannen, wilskracht, concentreren, slim teksten leren, creativiteit, motivatie en samenwerken) vormen de rode draad in al onze programma’s.
Wat het oplevert
- Schoolbreed effect: We werken toe naar een situatie waarin het thema ‘eigenaarschap’ verankerd is in de cultuur van de school. Leerlingen, docenten en mentoren spreken dezelfde taal en experimenteren gezamenlijk met leren en lesgeven. Kortom: ze nemen eigenaarschap over hun ervaring op school.
- Een ‘leercultuur’ op school: Klassen functioneren meer als teams, met een positieve sfeer en meer onderlinge steun tussen leerlingen en docenten.
- Persoonlijke groei: Leerlingen ontdekken hun unieke talenten en drijfveren, ontwikkelen effectieve leerstrategieën en worden proactief in het stellen en nastreven van doelen. Docenten en mentoren krijgen concrete tools om eigenaarschap te faciliteren en voelen zich zekerder en krachtiger in hun rol.
Onze programma's
Al onze programma’s hebben één ding gemeen: ze dragen bij aan een onderwijsomgeving waarin eigenaarschap nemen over je leerproces vanzelfsprekend is. In de afgelopen 16 jaar hebben we geleerd dat de beste aanpak per school verschilt, afhankelijk van de unieke cultuur, uitdagingen en bestaande interventies. Daarom gaan we met iedere school in gesprek om tot een voorstel op maat te komen. Hieronder vindt u een aantal van onze kernproposities die zich op andere scholen al hebben bewezen.
Eigenaarschap in de onderbouw
Leren is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen, en de onderbouw is hét moment om daar een stevige basis voor te leggen. Ons programma voor onderbouwleerlingen geeft hen de ruimte om verschillende leerstrategieën te verkennen, terwijl mentoren worden opgeleid om deze aanpak structureel te ondersteunen.
De uitdaging
Jonge leerlingen zijn nog volop bezig met het ontwikkelen van leervaardigheden. Veel van hen leren op een trial-and-error-manier, zonder inzicht in wat écht werkt. Hierdoor raken ze gefrustreerd, hebben ze moeite met planning en motivatie en vinden ze het lastig om zelfstandig te leren. Mentoren en docenten willen hen ondersteunen, maar missen vaak praktische handvatten om hen te begeleiden.
Onze oplossing
Wij combineren leerlingtraining met mentorscholing, zodat leerlingen leren hoe ze grip krijgen op hun leerproces en mentoren hen effectief kunnen begeleiden. Dit zorgt voor een structurele verbetering van de leercultuur op school.
De inhoud
- Drie tot negen interactieve sessies met leerlingen, waarin zij leren over motivatie, concentratie en effectieve studievaardigheden.
- Drie tot vijf scholingsbijeenkomsten voor mentoren, zodat zij na afloop de begeleiding van de leerlingen kunnen overnemen.
- Concrete materialen en handvatten waarmee mentoren de kennis duurzaam kunnen inzetten in hun mentorlessen.
Het resultaat
Met dit programma…
- … ontwikkelen leerlingen vanaf het begin van hun middelbare schooltijd effectieve leerstrategieën.
- … krijgen mentoren praktische tools om leerlingen op een effectieve manier te begeleiden.
- … integreert de school kennis en ervaring over leren, motivatie, zelfregulatie en eigenaarschap in de onderbouw.
Eigenaarschap in de bovenbouw
In de bovenbouw wordt er veel zelfstandigheid verwacht van leerlingen, maar helaas komen niet alle leerlingen daarin even goed mee. Ons programma voor bovenbouwleerlingen helpt hen ontdekken hoe ze de leiding kunnen nemen over hun leerproces, slimme strategieën inzetten en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ontwikkeling.
De uitdaging
Veel bovenbouwleerlingen werken hard, maar niet altijd slim. Ze hebben moeite met plannen, stellen uit of raken gedemotiveerd. Hierdoor halen ze niet altijd het maximale uit de mogelijkheden die ze wel degelijk hebben. Daarnaast zijn veel leerlingen afhankelijk van externe motivatie en missen ze inzicht in hun eigen leerproces, wat hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen beperkt.
Onze oplossing
In dit programma nemen we een selecte groep bovenbouwleerlingen mee in de wereld van slimmer en gemotiveerder leren. We laten hen ontdekken hoe ze meer regie kunnen nemen over hun studie en helpen hen experimenteren met verschillende strategieën. Door inzicht in motivatie, leerstrategieën en zelfregulatie leren ze hoe ze hun leerproces effectiever kunnen maken.
De inhoud
Dit programma bestaat uit drie tot negen bijeenkomsten, afhankelijk van de behoefte van de school. We behandelen:
- Mindset en motivatie: Hoe ontwikkel je een groeimindset en houd je jezelf gemotiveerd?
- Slimme leermethoden: Hoe leer je efficiënter en effectiever?
- Zelfregulatie en discipline: Hoe voorkom je uitstelgedrag en blijf je geconcentreerd?
- Plannen, organiseren en doelen stellen: Hoe werk je gestructureerd aan je leerdoelen?
Het resultaat
Met dit programma…
- … leren leerlingen meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces.
- … ontwikkelen ze effectieve en efficiënte leerstrategieën.
- … leren ze zelfstandig werken, goed plannen en zich aan deze planning te houden.
- … ervaren ze meer motivatie en betere leerprestaties.
Eigenaarschap over je eindexamen
De uitdaging
Veel examenleerlingen worstelen met hun voorbereiding. Ze stellen leren uit, raken overweldigd door de hoeveelheid stof en ervaren stress, wat hun prestaties negatief beïnvloedt. Daarnaast gebruiken ze vaak niet de meest effectieve leermethoden, waardoor ze onnodig veel tijd kwijt zijn aan het leren. Leerlingen hebben tijdens het voorbereiden van hun examen vooral baat bij strategieën om slimmer en efficiënter te leren.Onze oplossing
Wij helpen leerlingen om grip te krijgen op hun examenvoorbereiding door hen inzicht te geven in effectieve leerstrategieën, slimme planning en het omgaan met prestatiedruk. In plaats van een klassieke examentraining, waar de focus ligt op vakinhoud, laten we leerlingen ervaren welke studiemethoden écht werken en leren we hen hoe ze deze kunnen toepassen in hun eigen voorbereiding. Dit helpt hen om stress te verminderen, efficiënter te leren en met zelfvertrouwen hun examens in te gaan.De inhoud
Dit programma bestaat uit een examendag of tweedaagse waarin leerlingen werken aan:- Mindset en motivatie: Hoe blijf je gemotiveerd en hoe overwin je faalangst?
- Plannen en organiseren: Hoe maak je een realistische studieplanning en houd je je eraan?
- Efficiënt leren: Welke technieken werken echt en hoe pas je die toe?
- Concentratie en focus: Hoe studeer je zonder afleiding?
Het resultaat
Met behulp van dit programma….- … beginnen leerlingen eerder en doelgerichter met hun voorbereiding
- … ervaren leerlingen minder stress en faalangst
- … gebruiken leerlingen bewezen effectieve studiemethoden
- … gaan leerlingen met meer zelfvertrouwen hun examens in.
Eigenaarschap integreren als docententeam
Eigenaarschap ontwikkelt zich niet vanzelf, maar ontstaat in een omgeving waarin autonomie en verantwoordelijkheid worden gestimuleerd vanuit een gedeelde visie en met de juiste begeleiding. Ons programma voor docenten- en mentorenteams helpt scholen om eigenaarschap structureel te integreren in het pedagogisch en didactisch klimaat.
De uitdaging
Veel scholen willen dat leerlingen meer eigenaarschap nemen over hun leerproces, maar in de praktijk blijkt dit lastig te realiseren. Eigenaarschap is niet iets wat alleen in de mentorles of tijdens een losse training wordt aangeleerd; het vraagt om een gedeelde visie binnen de school. Wanneer eigenaarschap niet structureel wordt ondersteund in de schoolcultuur, blijft het vaak een los initiatief zonder blijvende impact.
Onze oplossing
Wij begeleiden docententeams in het ontwikkelen van een gezamenlijke strategie om eigenaarschap te bevorderen. Dit doen we door middel van een interactief scholingstraject waarin docenten niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook praktisch aan de slag gaan met het integreren van eigenaarschap in hun eigen lessen en mentoruren. Onderdeel van het scholingstraject is dat de docenten gebruik kunnen maken van het door ons ontwikkelde lesmateriaal.
Het programma
- Wat is eigenaarschap?: De psychologische en onderwijskundige basis.
- Eigenaarschap in de les: Hoe creëer je een leeromgeving waarin leerlingen verantwoordelijkheid nemen.
- Vakoverstijgende samenwerking: Hoe zorg je voor een schoolbrede aanpak?
- Praktische toepassingen: Docenten werken aan concrete experimenten voor hun eigen praktijk.
Het resultaat
Met dit programma…
- … krijgen docenten praktische tools om eigenaarschap te bevorderen.
- … ontstaat er een gedeelde visie en aanpak binnen het team.
- … ervaren leerlingen meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
- … legt de school de basis voor een duurzame verandering in de leerhouding van leerlingen.
Ouderavond: eigenaarschap stimuleren
De uitdaging
Veel ouders willen hun kind ondersteunen bij school, maar weten niet altijd hoe ze dit het beste kunnen doen. Sommigen helpen te veel, waardoor hun kind afhankelijk blijft, terwijl anderen juist te weinig begeleiden uit angst om zich er teveel mee te bemoeien. Dit kan leiden tot frustratie, conflicten en een gebrek aan motivatie bij het kind. Daarnaast is er vaak onduidelijkheid over wat een effectieve manier van leren is, waardoor ouders goedbedoelde maar niet altijd werkzame adviezen geven.Onze oplossing
Tijdens onze interactieve ouderavond laten we ouders zien hoe ze een stimulerende rol kunnen spelen zonder de autonomie van hun kind te ondermijnen. We bespreken hoe je als ouder bijdraagt aan een groeimindset, hoe je motivatie en eigenaarschap stimuleert en hoe je effectief omgaat met belonen en grenzen stellen. Ouders krijgen concrete handvatten om hun kind te helpen zonder in de valkuil van overnemen of controle te trappen.De inhoud
- Eigenaarschap en motivatie: Hoe ondersteun je je kind zonder alles uit handen te nemen?
- Leren en onthouden: Welke studiemethoden werken écht en hoe kun je je kind hierbij helpen?
- Faalangst en uitstelgedrag: Hoe help je je kind omgaan met stress en uitstelgedrag?
- De rol van beloning en druk: Hoe voorkom je prestatiedruk en stimuleer je intrinsieke motivatie?
Het resultaat
Met deze ouderavond…- … krijgen ouders praktische handvatten om eigenaarschap te stimuleren
- … ervaren kinderen meer autonomie en motivatie
- … is er minder stress en zijn er minder conflicten rondom huiswerk en school
Stress & Faalangst
Stress en faalangst kunnen een grote impact hebben op het welzijn en de prestaties van leerlingen. Ons programma over stress en faalangst helpt leerlingen om deze uitdagingen op een constructieve manier aan te pakken, zodat ze zich op school weer ‘slim zichzelf’ kunnen zijn.
De uitdaging
Veel leerlingen ervaren stress en faalangst rondom school en presteren. Ze voelen zich overweldigd, verliezen de controle en weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Dit kan leiden tot vermijding, uitstelgedrag en onderpresteren. Scholen willen deze leerlingen graag ondersteunen, maar missen vaak de expertise en tijd om dit effectief aan te pakken.
Onze oplossing
Onze trainers, zelf studenten die stress hebben overwonnen, leren leerlingen hoe ze de regie kunnen nemen over hun stressreactie. Tijdens interactieve sessies ontdekken ze hoe stress werkt in lichaam en geest, ontwikkelen ze helpende overtuigingen en leren ze praktische strategieën voor het omgaan met verwachtingen, planning en prestatiedruk. Zo krijgen ze de tools om op een positieve manier met uitdagingen om te gaan.
De inhoud
- Lichamelijke aspecten: Hoe werkt stress in je lijf en wat kunnen we daarmee?
- Mentale aspecten: Wat zijn helpende en remmende overtuigingen over stress?
- Omgaan met stress bij uitstelgedrag: Hoe kun je uitstelgedrag voorkomen, en wat moet je doen als je toch te laat bent begonnen?
- Omgaan met (hoge) verwachtingen: Hoe vaar je je eigen koers ondanks verwachtingen van jezelf en anderen?
Het resultaat
Met dit programma…
- … krijgen leerlingen inzicht in hun stressreactie en hoe ze die kunnen beïnvloeden.
- … ontwikkelen ze een groeimindset ten aanzien van uitdagingen en tegenslagen.
- … leren ze praktische strategieën voor planning, prioritering en omgaan met verwachtingen.
- … ervaren ze meer controle, zelfvertrouwen en veerkracht.
- … dragen onze trainers de aanpak over aan het docententeam voor duurzame integratie in de school.
Wat anderen zeggen
Meer informatie?
Wil je meer weten over Remind, onze visie en onze aanpak voor voortgezet onderwijs? Ontvang dan ons informatiedocument via onderstaand formulier.